Na figyelj, te, otthon, ha ki akarnál jönni! Végeztem az összes papírmunkával. Egy hónap kellett hozzá, de most már megvan minden. Hogy mit jelent a minden? Vegyük szépen sorra, így végre letudhatom a bürokráciáról szóló cseppet sem izgalmas, de talán valamennyire hasznos cikkeimet.

anglia ni number ugyintezes bank
Egy hónap termése. Szinte az összes felesleges, de hát van még fa a Földön.

1. Kell ugye egy biztosítási szám, angol nevén National Insurance Number. Felhívod telefonon az irodát, csevegtek egy sort az ügyintézővel, ki vagy, mit akarsz, mikor jöttél, satöbbi, aztán kapsz egy időpontot. Személyes interjúra. A személyes interjún csevegtek még egy sort még egy ügyintézővel, aztán ha minden rendben, hat héten belül küldik a számodat, amivel már nyugodtabban sétálhatsz be a buszok alá. Tipp: Intézd otthonról a hívást, hazudd azt, hogy már kint vagy, így mire kiérsz, talán már mehetsz is interjúra. Én egy hetet vártam az időpontra, de elvileg még így is szerencsém volt. A leendő kinti lakcímedet persze tudnod kell hozzá, így ez csak akkor működik, ha van hová jönnöd.

2. Kell nyitnod egy bankszámlát. Ahány ember, annyiféle történet, teljesen változó, hogy mikor, melyik bank, kinek nyit számlát a leghamarabb, elvileg most módosultak a jogszabályok és nehezebb elindítani a folyamatot. Engem több helyről elküldtek, de lett munkám, és munkáltatói-, valamint lakcímigazolással már egyenes út vezetett az ingyenes bankszámlám létrehozásáig. Tipp: Igyál meg egy felest, mert nagy valószínűséggel ide-oda küldözgetnek a legelején. Ha van munka, minden simább.

3. Nem árt, ha a legelején szerzel magadnak kinti telefonszámot. Az ügyintézés kilencven százaléka telefonon zajlik, a maradék tíz meg nem zajlik sehol. Opciód számos: én a legegyszerűbbet választottam, csupán egy kártyafüggetlen készülék kell hozzá, meg pár font. Besétálsz egy vegyesboltba és kérsz egy angol SIM kártyát. Ennyivel ennyi.

4. Önéletrajz. Evidens ugye, aki dolgozni akar, nem árt, ha van angol nyelvű, hibamentes CV-je. Írasd meg, ha gondok vannak a nyelvvel, inkább élőben derüljön ki, mert akkor legalább a személyiséged varázsa fogódzkodó lehet. Ha eleve hibás az önéletrajz, akkor good bye!

5. Képzések. Ha az Ügynökségekkel akarsz kooperálni, el kell majd végezned pár tanfolyamot, mint ételkezelési kisokos, nehéz tárgyak emelése, tűzvédelmi szabályzat, munkavédelem, satöbbi. Ha nem Ügynökségekkel dolgoznál, akkor is. Néhány órát vesz igénybe mindez, és a munkáltatód irányítani fogja a lépéseidet.

6. Elindultál már? Még nem? Akkor jó. Ne felejtsd el lefénymásolni a papírjaidat, ha vannak. Bármilyen kétnyelvű végzettséget szereztél, jöhet, én még az idegenvezetői vizsgám másolatát is hoztam, pedig hivatalosan életemben nem vezettem még idegent. Ki tudja? Hívatlanul azért van benne tapasztalatom, körülbelül negyven embert szállásoltam már el Egerben a világ különböző részeiről.

7. Igazolványképek. Ha tudod, csináltasd meg otthon, olcsóbb lesz. Bármikor kellhet. Nekem például a Busking License-hez kérték. Hogy mi az? Ha elárulnám, meg kéne, hogy öljelek.

8. Képeslap a nagyszülőknek. A nagyszülők imádják a képeslapokat.

Gondolom észrevetted, hogy az első három ponton kívül a többit gyakorlatilag felesleges volt leírnom, mert vagy magától értetődő, vagy embere válogatja. A karakterszámnak viszont meg kell lennie, így egy fontos tanácsot még hagytam a végére is: én nem buzdítok senkit arra, hogy kijöjjön. Le sem beszélek senkit. Ha kétségek között hánykódsz, mérlegelj. A fizetéshez mért életszínvonalad jobb lesz, nagyobb eséllyel teszel félre is. Viszont a pénzért dolgozni kell itt is, a sok pénzért pedig sokat kell dolgozni. Az élet más, lehet szeretni, lehet nem szeretni. Beszélgettem már kinti magyarokkal, akik imádják, olyanokkal is, akiknek nem jön be. Ez is egyénfüggő. A lényeg: hozza élet!