Egy ezer kilométeres bringatúra első napjai

0
858

Jött az ötlet, hogy idén a szokásos Balaton-körbetekerést tuningoljuk fel egy kicsit: induljunk Egerből. Végig két keréken, tíz napra (vagy amennyire sikerül) leosztva. Mivel terepbringákat hajtunk, csomagtartó híján a hátunkon viszünk mindent, és ha a hátadon viszel mindent, akkor a mindenségbe igyekszel minél kevesebbet begyömöszölni. Az első körön még átjut egy kósza pulóver, egy könyv, egy vastagabb aláöltöző, meg egy csomó póló és alsógatya is, de a hátam attól beáll, hogy ránézek a csomagra, így ez mind fel lesz gyújtva indulás előtt.

Persze, ha valaki az ország legnagyobb tavát tekeri körbe, akkor előtte az ország legmagasabb pontjára is fel akar mászni, így az első napi szakasz Kékestető meghódításával kezdődik. Csak délután fél három körül sikerül elindulni otthonról, de fél hétre még egy recski szomjoltó kitérő után is megérkezünk a csúcsra. Hatkor minden bezárt. Így a falatnyi panorámán kívül csak a tényen élvezkedhetünk, hogy azért mégis fent vagyunk, és mégis fent lenni, az jó.

balaton turizmus magyarorszag kekesteto egerEgy ezer kilométeres bringatúra első napjaiLeszáguldunk Göngyössolymosra, ahol első napi házigazdáink saját készítésű pizzával, csokitortával, pálinkával, rozé-, és vörösborral, meg határtalan kedvességgel várnak, így sikerül az összes elégetett kalóriát pótolnunk. Miután a legendás farkasmályi borokból elengedő mennyiséggel kóstolunk, már el is jön az alvás ideje.

Persze ha valaki az ország legnagyobb tavát tekeri körbe, és már megmászta az ország legmagasabb pontját, akkor az ország legnagyobb városát is meglátogatná. Reggel hétkor indulás, ennek ellenére a háziak vendégszeretetete még mindig kitart: kapunk egy kiadós reggelit, hamuban sült muffint és szendvicseket is az útra. A második napi itiner az internet szerint százötven kilométer. Igaz, hogy csak Budapestig megyünk, de az új, vagy a régi hármas utat el kell kerülnünk, ha el is szeretnénk érni a fővárost ahelyett, hogy egy kamion szélvédőjén kenjen el az ablaktörlő. Így olyan falvakon keresztül hajtunk, melyeket a térképre is csak ceruzával rajzolt be valaki, ha berajzolt egyáltalán.

balaton turizmus magyarorszag kekesteto egerEgy ezer kilométeres bringatúra első napjaiApcon átéljük a szomjas utazók legnagyobb rémálmát: egyetlen kocsmát sem találunk nyitva. Idegből egészen Nagykökényesig hajtunk, itt végre ránk mosolyog a szerencse. A tizenegyórai ebédünket már Aszódon fogyasztjuk, a fél egyes muffinokkal Vácegres környékén koccintunk. Jövünk derekasan, de néha azért megállunk fényképezkedni a szebb helyeken. Elvégre blogolunk a kalandról, vagy mi. A Nap véges-végig tűz, tűz úgy istenigazából, főleg balról teszi, így a naptej ellenére is vörösödünk pár árnyalatot, szigorúan asszimetrikusan.

A nagy ijedtségre, hogy kettőkor már Budapesten vagyunk, veszünk egy csomó sört, a bicajokat leparkírozzuk, és a Solidmen háza táján elkezdjük kipihenni a fáradalmakat. Ezt a bejegyzést meg pont most szülöm, fáradalom-kipihenés közben, de látom, hogy fáradtabb vagyok én ettől, ott integet a következő doboz hideg energiavisszanyerő, így ezt most itt be is fejezem. Holnap százharmincat, vagy mennyit megyünk, sokat kell pihennünk, nagyon sokat.

Folytatjuk még, mert muszáj. Most már nem tudunk hazamenni csak úgy.