Húsvétkor a családunk hagyományosan kirándulni indul, mindig máshová, de mindig izgalmak közepette. Kinézzük hát Lengyelországot, azon belül is a Dunajec folyóját, azon belül is a Pieninek hegységen átvezető részét, azon belül is Vöröskolostort, mint indulási pontot, hiszen tutajozni fogunk.

pieninek tutaj
Innen (is) indulnak a tutajtúrák

Hagyományos kaland

Kétszáz éve hordanak a helyiek a víz vájta szurdokon keresztül boldog-boldogtalant, hogy azok ámuldozva nézzenek az ég felé, ahol kopasz hegycsúcsok, óriásfenyvesek, sima sziklafalak látványa fogadja őket. A tutajokat hagyományosan fenyőágakkal díszítik, a legtöbb tutajos felveszi a népi viseletét is.

Kivéve, ha irtózatosan hideg van, valamint az eső valószínűsége száztíz százalékos, mint ottjártunkkor. Magunkra húzunk mindent, amit hoztunk, a kezem lefagy a gépen, de kattintgatok serényen, mert az útvonal tényleg nem mindennapi.

pieninek ingervadaszpieninek ingervadaszSzerpentin

A folyó folyton-folyvást hajtűkanyarokat vesz, évmilliók küzdelmét láthatjuk itt: a partot mosó lassú víz és a kőkemény sziklák csatáját, ebből született ez a gyönyörű kanyon. Ha sodrásba érünk, hirtelen megindul a ladik, csapódnak a hullámok az oldalfalának, összébb húzzuk a kapucnikat. Zúgva bőgve vágtat mellettünk a folyó, de azért ez csak amolyan turista-szenzáció, családdal is nyugodtan végezhető adrenalintúra. Épphogyvadvízi evezés.

Most sima szakasz jön, csordogálunk lefelé a Dunajec vízén, madárcsiripelésben, párát lélegző lombkoronák alatt. A szemerkélő eső ezüstfátyolként hullik ránk. Rohadtul hideg ezüstfátyolként. A tutajtúra a zord körülményektől eltekintve nagyszerű élmény, a természet körülölel bennünket. Az időjárás miatt legalább magányosan élvezhetjük a szurdok kilométereit, nincs meg a nyári tutaj-dugó.

pieninektavasz eső pieninekA Pieninek

A Pieninek mészkőhegyeinek két kultikus emblémája volt: azért csak volt, mert az egyik csúcson a semmi közepén, a szikla oldalából kinövő fenyőfát sajnos tavaly véglegesen megrongálta egy mentőhelikopter rotorjának szele.

A másik embléma az maga a többágú sziklacsúcs, a Korona-hegy. Korona alakja van, innen kapta a nevét. Még a ködös-esős időben is fehérlik, büszkén trónol (értitek, korona, trón, király, ilyesmi) a táj fölött. És ha már trón és királyság: miután fejenként egy-egy tűzforró káposztalevessel kiolvasztjuk magunkat a túra befejeztével, átmegyünk még a szomszédos Nedec várához, mely egészen az első világháborúig Magyarországhoz tartozott, ez volt a legészakibb várunk.

korona hegy pieninek
A Korona-hegy impozáns csúcsa(i).

A vízgyűjtő tó fölött ülő vár nagyszerű látvány, annak ellenére is, hogy zárva találjuk. Miután jól kisétáljuk magunkat, az eső pedig megint rákezd, hazafelé vesszük az irányt. Az autóban az izgalmas és meglehetősen extrém Húsvétot beszéljük meg a gyerekekkel és a körülményeket figyelembe véve nem annyira meglepő, hogy a tutajozás mellett a forrócsoki azonos élményt nyújtott.