Felejtsd el, hogy az űrutazás a kiváltságosoké! Egertől egy kőhajításnyira már a Holdon is vagy. Esetleg a Marson. A Bélapátfalva fölé magasodó kopasz mészkőóriás, a Bélkő-hegy hátán ugyanis kősivatag vár, kihasítva a bükkösök bundájából. Örök időkre szóló tájsebként trónol a vidék fölött, hidegen, meg nem bocsájtón és némán.

Bélkő-hegy: a saját négy évszakos űrutazásunkGyári hiba

Meg is jött mindenkinek a kedve hozzá, ugye? Ne feledjük, hogy mindennek megvan a maga szépsége, a rombolásnak is. Az erodált tengerpartok szikláit a vad hullámok szabdalták, a Bélkő-hegy tetejét pedig az ember robbantotta le. Gyerekkoromból emlékszem, ahogy vastag kígyó csúszott végig a település határában fekvő cementgyártól egészen a hegy aljáig, gyomrában szállítva többmillió tonnányi követ.

Kétezer óta nincs már gépzúgás a csúcson. A cementgyárat bezárták, a hegy maradéka megmenekült, és mint oly sok más esetben, azonnal védetté is nyilvánították: amint a pénz eltűnt, kiderült, hogy fokozottan védett növények és állatok otthonául szolgál a terület. Az utókornak ezt a csonka óriást hagyták, a sapka nélküli hegyet, kinek bebetonozott barlangjaiban mélyre ásott titkok várják az enyészetet.

belko hegy FILEminimizerÚt a csúcsig

Megkaptuk mi, túrázók a környéket, kiépült egy útvonal fel a csúcsig, mely kerékpárral és gyalogosan is bejárható. A piros jelzés a nemzetközileg is elismert műemléki nevezetesség, a Ciszterci Apátság mellől indul. Ez hazánk egyetlen épségben maradt ciszterci temploma, építésének kezdete egészen a tizenkettedik-tizenharmadik századig nyúlik vissza.

Innen zúgó bükkösökön, susogó erdőben vezet az utunk, hol betonon, hol keskeny ösvényeken át. Megkerüljük az egész hegyet, változó profiljaiból csodálhatjuk és érezhetjük magunkat kicsinek. Az erdei utakon kitérőket is tehetünk, néhány kivételesen szép panoráma például nem a csúcsról nyílik, hanem a középső keresztútról, de a betonbarlangok bejáratát is itt találjuk.

belko FILEminimizerNégy évszakra

A piros jelzésen haladva azonban előbb-utóbb felérünk a csúcsra, hiszen maradt egy kis csücsök az eredeti magasságot szimbolizálva, ahonnan szétnézve elénk tárul a Bükk egy jelentős szelete, a mélyből integet Bélapátfalva, a messze hullámzó dombok közül pedig a többi környékbeli település.

És ezért a kilátásért igazán érdemes felküzdeni magunkat nyolcszáz méter fölé: jártam már itt tavasszal, nyáron, ősszel és télen, szikrázó napsütésben és olyankor is, amikor a mennydörgés a sziklafalak között zúgott és csattogott, mintha az öreg hegy el akarná nyelni az egész világot. Tavasszal a serkenő zöldben, télen a kopott fák alatt a havat ropogtatva, hogy a holdbéli táj a platón tényleg holdbéli legyen.

belko hegy FILEminimizerA Bél-kő egy biztos pont, ha szépet akarunk látni, mert a tanösvény csúcsáról szinte körpanoráma nyílik a vidékre. De biztos pont akkor is, ha különleges hangulatú helyre vágyunk, hiszen idegen bolygókra nem minden héten jut el az ember. Kivéve, ha ő a bélapátfalvai erdész, akkor azért legalább egyszer biztosan.

bel ko panorama FILEminimizerMÉG BÜKK!