Meghívást kaptam egy neves-rangos, Honvédség által szervezett 54 órás katonai menetre.

otvennegy

A  “Halál” 54 órája.  Különböző katonai részlegekből jönnek a versenyzők. Vám és pénzügyőrök, ejtőernyősök, felderítők, rendőrök, tankosok, aknászok stb.. ja meg mi, a gerillák. A Bakonyi Poroszkálóktól Csepin Péter és egy bükkaljai betyár, jómagam. A csapatuk 3 fővel akart indulni, de aztán 2 fő kiesett, így jöttem a képbe én.

„Tudom, hogy szereted szopatni magad, így rád gondoltam!”

Eddig is ismertem Petit, nem egy vadidegennel vágok neki ennek a kirándulásnak. Meg kell hagyni az ilyen kalandok igazán jó kötelékeket alakítanak. Mindenképp végig kell menni, vagy Petitől kapok, vagy magamtól. Sehogy sem jó.

Érkezés

Valamikor késő éjjel érkezünk a balatonkenesei startba. Október 1 reggel 6-kor regisztráció. Nem tudom, hol vagyok, mindenki katona különböző rangokban. Többnyire egységes katonai ruházatban. A boci mintás és 2015-ös új ruhájuk. Én meg A-Tacsban semmi rang, semmi jelzés csak irtó szőrös a képem. Mintha valami zsoldos lennék, totál kilógok a sorból. Kíváncsi szemekkel találkozok. Ki lehet ez a figura?

Ja kicsi a világ, találkozom egy Yakuzás Spartanos fotóssal „Szigi”-vel na meg Suhi. Még anno együtt Call of Dutyztunk, aztán Spártán újra összefutottunk. „EEE köcsög civil mit keresel itt?” Örülünk egymásnak, de azért látom, hogy nagy a meglepetés.

8:00-kor már a honvédségi buszon a többi bajtárssal együtt. Valahova megyünk, beszélgetéseket hallgatok, lányok ülnek, mögöttem próbálnak vidámak lenni, de azért érezni a levegőben, izgalmas dolognak megyünk elébe. Be van mindenki tojva egy picikét, én is be lennék, ha nem lennék hulla fáradt.

Az 54-es kihívás (meg egy Spartan after)

Start

A rajtban lecsekkolják a kötelező cuccokat. Iránytű, térkép, főzőedény, tű cérna, tájoló, kés, tűzszerszám, fejlámpa, 2x 10 méter kötél, ilyesmik… Megvan. Kapunk egy rádiót/gps amivel ha baj van elérnek/ elérjük őket plusz látják merre mozgunk.

Az 54-es kihívás (meg egy Spartan after)A kiindulási ponton a feladatunk. Innentől fogva 54 órán át ezeket keressük és követjük.  Tó, kút, magaslat, kilátó stb. Izgalmas feladatok vannak nem csak az, hogy menj A-B-be. A B-ket általában ki is kell találni, hogy hol vannak. Tájoló, térkép. Fúj! Matematika: pitagorász, összeadás, kivonás, és irodalom: Petőfi Sándor alapján is képben kell lenni. Peti jó fej, sokat tanulok tőle a következő két és fél napban. „Bemegyek a házba, felmegyek az emeletre” kis tipp koordinációhoz.

Pár lépés után elhagyjuk a falut és készítjük is a csúzlit. Elkezdem, ne érezzem magam kapásból haszontalan koloncnak. Jó volt, hogy megcsináltuk az első 15 percben ugyanis 2 nap múlva már használni is kellett a csúzlit. Addig viszont legalább lehetett cipelni. A Balaton-felvidéken és a Bakony alján mászkáltunk pontról pontra. Árkon-bokron, erdőben, cserjésben, utakon, ösvényeken vadcsapásokon, mocsáron, patakon, néhol betonon keresztül. Ezt vállaltuk, szóval mentünk előre.

plusz

Első félnap még mindenki jól megy, bírja a menetet, mindenki vagány. Az egyik kilátó alatt dugó alakul ki, a lassú feladatmegoldások miatt. Fel kell menni a legfelső szintre kb. vagy 7-8 emelet. De nem ám lent hagyod a cuccaid. Cak um pakk! Menetfelszerelésben. 25-30 kg, de van akinek még több. Kinek mit csomagolt az anyukája vagy kinek mi kell 54 órán túlélni. Nálam van minden, de mégis alulkészültnek érzem magam a kis Burton tatyimban a sok katona között. A magamnál hordozott körömvágó csipesz is remekül szolgál utunk során.

Na, de. Fent magasság és távolság becslés volt. Megadott számok, irányok alapján szögmérővel, térképpel stb. Elég gyorsan lezavartuk a dolgot, főleg mert nem vagyunk jók matekból. Peti mondjuk vágja ezeket, mégis csak volt katona is én meg csak erszoftos, meg geek. 3 percünk volt a feladatmegoldásra. Egy dolgot elfelejtettünk, méghozzá a távcsövet használni… Peti elég jó számokat mond. Én elfogadóan nyugtázom. Következő ponton az 5 liter vizet kellett szétöntögetni amit a 2. Pont óta cipeltünk. 5 másfél literes palack segítségével úgy, hogy 2 liter legyen a palackokban.

Aztán az egyik ponton valami Sodoku szerű őrültség volt, amiből ha kijöttek a számok akkor megkaptad a következő koordinátát. Itt sokkot kaptam, bár volt amit kitudtam számolni, de akkor is. Magamban tuti itt ültem volna 54 órát és még meg is haltam volna. Itt már a csapatok finoman, de csak- csak lecsekkolták egymással, hogy mivan. Szerencsére mi is egyeztettünk egy apró karakter miatt majdnem boldogan elmentünk 20 kilométert a jó csudába… És ez még mindig csak délelőtti órákban lehetett Csopak fölött a hegyen. Vicces volt, hogy valaki innen úgy ment tovább, hogy jójó haladjunk majd útközben megoldjuk. WTF?!

Koloska- völgy, felszerelést le, majd beülőbe ültünk és 800m sprint, lajhárban völgyátkelés és vissza. Majd, feladat megoldások tájolóval sötétben a Hideg hegyen, Vászoly és Vöröstó környékén, ez már éjjel.

Az 54-es kihívás (meg egy Spartan after)Innen az utunk célja a képen is látható TÓ keleti partján van. Ami a térkép szerint azt jelenti, hogy ez meg kell ússzuk. Éjfél körül jár az idő. Október van, egész napos menet után ideje fürdeni. Megérkezünk, van aki skippeli a feladatot, mi nem azok vagyunk. Szóval segg meztelenre vetkőzünk. (Fejünkre textil, de a mentőmellényt is felvesszük, taktikailag jól tartják a hőt ezek a trükkök.) A cuccainkat, elrakjuk vízhatlan tárolókba, bivakba és szemeteszsákba. Átúszunk és menet tovább a napi utolsó célpontra. Ott még kapunk egy feladatot. A sport ident dugókát az ott található tavacska közepén lévő csippentőbe kell érinteni. Leggyorsabb teljesítőként kreatív megoldásunkkal ezt a pontot megnyerjük.

Éjjel 1 lehet, ha nem több. Alvás. 3-kor kelni kell a parancs szerint. Első pontunk éjjel egy mocsár, hurrá! Szerencsére ki van száradva. De aki tegnap a célban nem jegyzetelte le az ott található „Itt van az ősz, itt van újra” 5. versszakát, az most bajban lesz. Ugyanis a megoldás a sorok között rejlik. Keresztezzük az Eger víz nevű patakot, majd Öcs mellett a nagy tó kiszáradt medrében rádiójelet keresgélünk. Eközben visít a vaddisznó a susnyában. Eszed megáll.

Az 54-es kihívás (meg egy Spartan after)Sikeres teljesítés után haladunk tovább. Érezhetően meg vagyunk fáradva. Kókadunk rendesen menet közben. Ha el vagyok fáradva, eszem. Erre emlékszem, hogy #chimpanzeebar soha nem esett még ilyen jól. A frissítésünk megegyezett egy futóversenyével, gélek, kexek, energia szeletek, meg magvak. Következő ponton a Molnár Gábor kilátóba gyorsan felrohanunk kiélvezni a reggeli panorámát és vagy 5 percre elájulunk. Reggel 6.

Az 54-es kihívás (meg egy Spartan after)Irány a következő mocsár, ahol épp menekülő túszokat kell imitálnunk. Lábaink összekötve és mi is egy kötélhez hozzá át kell gázolni egy mocsáron, amiben azért akad sár és víz is. Nem sokkal ez után tájfutás. Öt pontot kell keresni, de 5. helyszín már a következő feladat is egyben, ez egy víznyelő aljába való ereszkedés, lent üzenet „Ti vagytok a faszagyerekek!” Ezek után újra menetben vagyunk irány a Kab-hegyi kilátó.  Fent csúzli: 2-őt kilő Peti a 10-ből. Tök jó csúzli lett. Bakancs le és pihenő, lábszárítás, ki tudja, mennyi van még mára. Még dél sincs… Innen át egy pöcs posványba (Semlyékes tó) aztán fel és alá át Kis Moszkvába ami officialle off zone für alle. Itt is jártam. (:

Ide 1.5 liter vízzel kellett megérkezni és tüzelővel amivel fel tudjuk forralni a vizet. Na de itt már saját magunknak sem volt vizünk, d legalább esett az eső is. Térképen kinéztem egy útba eső tavat és 2 patakot, valamint bíztam abban, hogy az emberek szemetelnek és találunk palackot. Így lett, csak kupak nélkül. A tó az egy adag szarvas hányás volt és a két patak ki volt száradva. Jól állunk kérem szépen. Szemét az van, természet az meg alig. Utunk megközelítette az előbb említett patakot, ami az előbb, így adtam neki még egy esélyt. Lezúztam pár száz méter szintet, Peti addig pihent, én megverekedtem egy szarvassal a vízért, így lett vizünk is, mertem magunknak is az útra. Szerencsére van egy Life Straw nevű cucmákom, amivel ihatok még egy kocsmai vécéből is. Ha nagyon szeretnék…

Lett tüzelő is. Moszkva előtti csekpoint is megvan. Megérkeztünk, itt még egy záró feladat. (Telefonvezeték javítás) Jelszó: Veszprém. Itt megpihenhetett két f(h)ős csapatunk az esti harcászat előtt. Két romos épületet kellett átfésülni falra festett számokat keresve. Kaptunk egy pajzsot, arcmaszkokat és go. Éjszaka esőben közben paintball puskával lőnek. A TEK-es fiúk a tetőre érve megdicsértek minket a remek mozgásunk miatt. Fuck yeah. Tetőn zip line-al átzúztunk a másik épületbe onnan vissza és kész.

Az 54-es kihívás (meg egy Spartan after)4 óra alvás után hajnalban buszra szállás és irány vissza Kenesére. Útközben megpróbáltunk hálót fonni, mert volt ilyen is. Ezek után karanténba zártak mindenkit és két órát ücsörögtünk egy szeles katonai sátorban a Balcsi parton. Igazából mi ezt remekül kihasználtuk. Hajnali piknik. Főztünk rizsát, ettünk és ittunk két kávét. Úgy feltöltődtünk, hogy az aznapi 7 pontból álló feladatsort összesítettben megnyertük. Jó kedvünk volt, élveztük az egészet. Már nem csak a holdponton (sic!) hanem a naprendszeren is túl voltunk. Csillagtúra szerűen kellett a feladatokat megoldani. Közben lehetett frissíteni, így előkerültek a magvak és gélek. #Chimpanzee jó löketet adott a felhúzásnál is. UAZ felhúzás dombra kötéllel és csigákkal, aknakeresés a Balatonban, labirintus rush, vak vezet világtalant, csónak rally, kajak-kúszás-raklaphídfutásból is levizsgáztunk, ja és a kötélmászást is gerilla csapatunk nyerte.

Az 54-es kihívás (meg egy Spartan after)Minden ponton begyűjtöttük az elismerő dicséreteket. Az aknakeresésnél ruhában bezúztunk a Balcsiba mondjuk ezt más is megcsinálta, csak ők ruhát is váltottak utána, mi inkább megszárítottuk magunkon a ruhát így a vége felé már bevállaltuk ezt is.

A kedvencem az volt, hogy az elmúlt háromnapi teljesítményünk egyre nagyobb érdeklődést keltett a katonákban. Főleg akkor, amikor az UAZ húzásnál a köteles csigásmódszerre szinte azonnal rávágtam, hogy kell megcsinálni. Mondjuk nekem mákom volt, mert idén pont csináltam ilyet.  „Melyik egységnél vagy? Civil? Nee már! Biztos, hogy Civil?!?”

Az 54-es kihívás (meg egy Spartan after)A vak vezet világtalannál sprintelni kellett. Én futottam, Peti diktált. Még annak ellenére is, hogy zavart volt a vétel elég jót mentünk. A kedvencem a fricska volt a végén. Az utolsó pontot kiszúrtuk előre, így megbeszéltük, hogy azt majd valami trükkös módon leközli és utána „drop the mic” módra kijelentkezik a vonalból. Kettőszáz lépéstávnyira délkeleti irányban 15 köpésre a kisháztól balra. Valami ilyesmi hangzott el. A következő pillanatban pedig már be is léptem a csekkpontra. Döbbenet. „Húúú azta! Ti aztán ki vagytok képezve!”

Ez után a pár óra után vége is lett az 54 óránknak. Ez az utolsó napi program minket teljesen feltöltött. Rendbe szedtük magunkat egy süti egy kv, zuhany aztán volt egy ebéd és díjátadó. Aki itt volt ott volt. 80-an indultunk, 30 valahányan értünk végig, de a kiesők is itt voltak végül. Első két nap nyertünk 1-1 feladatot és a 72 km menetben sem szerepeltünk rosszul. Aztán a 3. napi fergeteges performanszunkkal fordítottunk a helyezéseken. Megkaptuk aznapra a különdíjat is, egy kupát és a Bakonyi betyárok a 2. helyen végeztek. Juhuhuhú.

Az 54-es kihívás (meg egy Spartan after)Jelentkeztem erre az igencsak kemény programra és még közben sem hittem volna, hogy beérek. Nem hogy a dobogón végzem. Pro a csapatunk, jól frissítettünk és megvannak a magunk adottságai, amelyek kellenek ahhoz, hogy ilyen versenyeken jól teljesítsen az ember. Mindketten megéltünk már ezt-azt.

Köszönjük az ellátmányt a chimpanzeebarnak. A katonai ellátmányon igen hamar meghalna egy vega.

Folytatása következik.

Most rögön. Szóval a WEEK az még tart, most jön csak az END.

Otthon egy fél estét sikerült aludni. Másnap kelés @Margaréta Spanzió takarítás, irány a csontkovács, mert a könyököm megnyekkent 2 hete úszásban, a vesémet hétvégén lerúgták, a combom pedig Valcsa óta behúz és nem áll helyre. Más bajom asszem nincs. Ja de úgy nézek ki mint maugli. Borbély megnyír, még egy óra alvás és pakolás, aztán hopp biciklire fel és irány Kazincbarcikára Spartan réce.

bikeÉrkezés. Pont odaérek a többiekhez vacsorára, Mimi, Jenny, Gery, Kornél, Dávid dream team, sokat nevetünk. Rám fér. Töltődöm ebből is. A kajára várni kell még 2 órát, szóval iszom még egy sört. Bár kevésnek bizonyul. Egy kiváló fokhagymakrém leves és a nyers grill gomba tál után már alszom is. Azaz próbálnék aludni, de nem, tudok, mert ugye mostanában nem tudok.

Reggel: Ready, Steady (huhuhuhihu) és Go. Élvezem a versenyt, bár azért egy picikét megengedem magamnak, hogy talán fáradt vagyok, a cipőmön nincs bütyök. Ez plusz egy energia pontot von el minden lépésnél az all over performancból. Salamon S Lab hülyére használt cipőben futok. De imádom, meg nincs más. De ugye a Spartaiaknak sem volt. Szóval miről is beszélünk? Nyávogjon az, akinek jó a cipője, azt úgyse halad. Tudni kell hova lép az ember, meg hogyan. A beasten nincs gond. Nagyon jót futok, csak kb a 7. klikknél beérem Ricsit meg Lazt, szóval vérszemet kapok és jól elfutom magam.

nAz első patakos részben esek egy fél hasast. „Hiba! Nagy hiba!” Kiabálom hátra a mögöttem loholó Laznak. Gondolom, örül ennek. Mindenki örül annak, ha az ellenfele hibázik.  Valahol 15 klikknél kifingok, főleg mert börpizgetni kezdek a Twisternél, monkeynal, dárdánál és Herkulesnél.. Mondjuk ott duo triplában. Laz, Ricsi, és én is befekszem melléjük. Előttünk xy pároslábbal taposva húzza fel a herkulest ordítunk, hogy wtf. Nem történik semmi.  Én úgy tudtam, hogy csak egy lábbal lehet támaszkodni. De hát itt versenyről versenyre mások a szabályok.

Na, ez a kőgolyót le kell tenni téma… mikor egész évben erről volt szó, hogy AZ ÚJ SZABÁLY: Ott én megálltam beszélgetni, hogy most már mévan má mi meg hogyan? Hiba. Kussolsz csinálod és mész! Nem állsz meg a galambokkal vitatkozni. Igazából el is ment a dogobó.  Mindegy, kutyát, így is top 10 lett a beast. Muhahaha

listJó végre vége nem kellett több jöhetett a jól megérdemelt verseny utáni sörözés, másnap úgysem indulok, nincs jegyem. Aztán csak sikerült annyit inni, hogy lett egy AG jegyem másnapra.

Na a Sprinten már volt gond több szempontból is én egy szivacs vagyok a pálya meg egy disznódagonya volt az előző napi tömeg után. Jót mentem bár majdnem komolyan vettem a fenyegetést, amikor valaki jól érezhetően hátulról páros kézzel taszajtott rajtam egy jó nagyot. Suttyó magyarok. Még a szlovákok se lökdösnek pár kilivel arrébb. Aztán hagytam és elfutottam mindenki mellett. Egy hibával és egy majdnem top 10es idővel aztán dobogó lett. Ennyit nagyon régen hemperegtem futásközben, nagyon sokat röhögtem magamon. Csúszás mászás, sársí, hempergés Szednár Rolival egymásnak kiabáltunk az esésekkor, hogy él-e a másik?! Aztán zúztunk kergetőztünk egy jót. Jó rész lett. Result: AgeGruppe 2.  Kis híján itt is top 10.

dobogo

Eredményhirdetés majd 55 kili haza bicikli és már itthon is voltam a kutya nagy örömére aki már napok óta várta a sétát.

#chimpanzeebar #crossteameger #cte #eatwellgofar