Before party

Készültem a VB-re félévet tisztességgel, Andorra ultràig full training 2. hely. Aztán Krynica 5. hely és Off! VB-nek annyi… Elvileg úgy van, ha első vagy kapsz ingyen reget a Vb-re.

Innentől kezdve elengedtem az ultràt erre az évre, majd 2020-ban újra megpróbálom.

Aztàn egy kutyasètàltatàs közben üzenet èrkezik Zsòfitòl (SR.hu). Kène a telefonszàmom neki. Na, mondom balhè, lesz lecseszès, biztos nem csinàlok valmit jòl az Stg-vel… Jajj nekem. De, nem! Lett egy free ticket az ultra VB-re, tudja kèsőn szòl de ha megtudom oldani a kiutat akkor hajrà! Holnap dèlutànig kène kitalàlni. Aha. Szòval, van 8 napom felkèszülni és kijutni egy fagyos, zord 24 òràs Spartan Utra VB-re. Secipőm, se kesztyűm, de a kvalifikáció kétszer is meglett. Megyünk hát! Megtiszteltetés e rangos és hírből hallott nemzetközi brutalitásra kijutni. Mi baj lehet, lefagy pár ujjam?

Szerencsére volt szerencsém október elején a Halál 54 óráján részt venni, ami egy honvédségi tájékozódási és állóképességi program.

A rövid időben 4 crossfit edzès a #CrossTeamEgernèl. Köszönöm a srácoknak, hogy edzettek. Tartok pàr jòga òràt. Megzùzom az Egedet 4x hajnalban, Zolival kimegyünk a Bükkbe 30kilire, pròbàlok minnèl rosszabb körülmènyek között kèszülni. Tudom milyen az ultra, nem jó! Főleg nem lehet jó 24órán át.

Felszerelèst hajtok szerdàn, kesztyűket veszek ès cipőt, mert az nincs. Felkèszülök ruhàbòl, van komplett vàltò szett is.

(Vègül azt a 17 òràt majd egy szett ruhában és abban a cipőben toltam amiben Krynicàn szèttörtek a làbkörmeim és kis híján feladtam.)

Nadrágom egy turkálós niké futógatya, alatta egy làbszàrvèdő, rövidgatya, meg rajta derèk melegítő fent pedig egy új alàöltöző, alkarvèdő és a kis lila turkàlòs szèldzsekim amit már évek óta hordok, fejemen egy fejpànt ès csukja. Csóró vidéki gyerek style. Nem a ruha teszi az embert. Szokták mondani… Mondjuk lehet, hogy itt már az is számít. Igen télen, jó, ha van rajtad jó szerkó. De ez a szett jónak bizonyul. A -8 és -18-as időjárásban havas, szeles időre is. Ha nem àcsorogsz, vereted a pályán fel le, nem kell több. De 2020ban lesz pàr mòdosítàs…

Sikerült kiutazàst is elintézni. Terveztem 3 lehetsèges utat ès közben hagytam az univerzumot is dolgozni. Hozza élet. Fb-n talàltam Svèdben èlô Magyarokat. Szerencsére két kint élő fiú Gàbor ès Benedek nem csak jò sofőreink voltak, de Supportként is beváltak, mert felfogadtam őket a depòba. Jó, ha van, aki segít öltözni. Etet, itat, hoz vizet vagy épp szól egy két jó szót, bátorít. Na, a srácok hoztak sört is.

Top-notch szolgáltatás kéremszépen!

Spartan Ultra világbajnokság, Svédország

Start

Lett szàllàs is. Vicces mikor írogatsz a neten egy idegen országban, keresed a többieket, hogy merre laknak. Erre pont a szembe szobàban találod őket. A Debreceni STG is képviselteti magát. Pisti és Ádám személyében.

Csüt du. kirepülünk Elemérrel. Pèntek hajnalban pedig 600km kocsikàzàs. Köszi: Gábornak ès Beninek. (Még 1x) Nagy help ez a fuvar! Èpp megèrkeztünk a regisztràciòra. Szabályosan remegett a kezem, mikor aláírtam az ítéletet. Aztán felvonultak a nemzetek. Mentünk egy darabon a pálya egy  részén vissza depóba, dobogóra és eligazítás.

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországMagyar csapatfotò aztán irány a szàllàs ès kaja, pia, depò ès versenytervezès. Levàlogatni a ruhàt, kajàt előre szètszedni, megtervezni. Brainstorm.

Alvàs nehezen megy, koràn kelek. Napüdvözletek, kaja ès megfestem/megàldom a tèrdeim, könyökeim. Fèlek, hogy nem fogjàk bírni a tervezett 6000 szintet. Ez 10 kör lett volna a pályán. Bírtàk, semmi bajuk nem lett, a kèzfejem adta fel. Nagyjàbòl 3. vagy 4.körben.

Spartan Ultra világbajnokság, Svédország

24hr Party People

Reggel 9:30 lemegyünk bedepòzunk. Szèpen egyben a magyar csapat. Legjobb, hogy együtt vagyunk. 11:15ig kèszülgetünk, heverészünk, izgulgatunk. Olyan érzése van az embernek, mint aki vizsgázni jött, pedig semmit nem készült. Ismered nem? Közben a szpíker tart mèg egy eligazítàst. Megismétli a tegnap elhangzottakat. Pl. ha egy óránál tovább vagy a depóban és fel akarod adni, akkor is mindenképp menned kell egy kört kint a fagyban, lenyomod a börpieidet és kapsz érmet.

Spartan Ultra világbajnokság, Svédország

Kellőképpen átfàzunk. Nekem ofc. telefont kell nyomkodni, így elfagynak az ujjaim. Elhangzanak a himnuszok Svéd és Amcsi, Spartan Phil félpucéran még elnyom egy tökjó bátorító szöveget. Aztán egyszer csak, huss elindulunk. Szerencsère az elsô 4 akadàlyt, ami 5, nem kell megcsinàlni. Elfutunk a tóparton, a dárda, multirig és kötél mellett. Aztán bekanyarodunk Åre(óre) ba, átmegyünk a vasúton és a közúton. A falu közepén van a Hercules Hoist mellette közvetlen a Stairway2Hvn aztán hegynek megyünk valahol a hegy közepén az Olymposz az első. Hàrom rèszböl àll, nehèz, kis híján vègigmàszok, fotòs beugrik, neki bszòdik a palànknak. Megriadok, elengednek az ujjaim leesek. Gyakorolnom kell még a celebséget, ráadásul kép se lett rólam.

Fasza 30 bürpivel kezdem az első kört. Szerencsére vagy nem, az Elit es Ag mindig a depó előtt nyomja le egyben a büntetőt. Na szóval 30 büntivel a tudatomban folytatom az utat. Rögtön utána gumi hùzàs havon, kamion kerekek kb 5-5mèter, rögtön utàna homokzsàk egy kis kör. Ez így mind egyben. Egy csokorban.

OLYMP

 

Spartan Ultra világbajnokság, Svédország

Spartan Ultra világbajnokság, Svédország

Aztàn jön a teljesítménytùra fel a sílift tetejèig, ez kb lehetett vagy 400 mèter szint felfelè. Nekem ezzel nem volt bajom, pihentető, lehet enni. Szerencsère #chimpanzeebar szeletekkel ès zselèkkel tudtam mindig tolni magam. Ami kellett is, vega vagyok, többet kell ennem. Itt meg aztán mindig enni kell, különben helò! Battery low. Hideg, szint, cipelès, akadàlyok ja meg bürpik. Hamar vèged!

Tetőn a Bender, egy buszmegálló szerű màszòs akadàly vàr, ja meg szèl ès vagy 10fokkal hidegebb, mint lent. (Ha nem mondtam volna, havazik vègig az egèsz versenyen. De legalább tegnap tiszta idő volt.)

Minden tiszteletem az összes önkéntesé, aki kint van ezen a rendezvényen! Egyik körben kaptak menedék sátrakat amiket nem tudtak rögzíteni, így mikor épp arra jártam épp reptette a sátrat az önkéntes a tűz fölött.

Ezekután tèrdig hòban következö akadàlyig. Ott szóltam az önkéntesnek, hogy Cbzzenek már be a HQra, mert szerencsétlen volunteer ott küzd egyedül az elemekkel meg egy sátorral.

Spartan Ultra világbajnokság, Svédország

HUTTE

Tovább

A cipelés nem sok 4-5 mèter szint ès vagy 40-50 mèter táv. Szinte az összes cipelès ilyen volt.  Innen több meredekebb rèsz következett aprò törèsekkel a kùszàsig, ami hegynek felfelè tartott ès nem volt annyira alacsony a dròthàlò. Viszont elèg kellemetlen volt egy pár kör múlva. Vagy négykézláb mentél vagy hason, vagy oroszlánban. Változott a magasság, így változott a technika is útközben.

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországInnen egy kis szuperjeges életveszélyes lefelè ès nahát, pont a hotelünk mellett volt a monkey bar. Ez a kúszás és a monkey közötti szakasz a harmadik körre úgy eljegesedett, hogy itt aztán törték zúzták magukat az emberek. Nekem sikerült megúszni, ámbár rándultam akkorát, hogy megnyekkent az egész testem esés nélkül is. Ez egy veszélyes sport.

Spartan Ultra világbajnokság, Svédország

MONKEYNIGHT

Spanyol srác megcsúszott a jégen szétfejelte a jeget, de a jég keményebb volt így semmi baja nem lett, neki viszont igen. Csupa vér volt a hó, ő meg vérző fejjel közlekedett szerintem kicsit transzba is rakta magát, mert a későbbiekben a faluban úgy üvöltöztem utána, hogy épp rossz felé megy. Mindenesetre respect megcsinálta a minimumot velem együtt.

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországA monkey 7/7 sikerült. Nem is értem általában kör elején rignél, kötélnél, herkulesnél és olimpusznál váltakozva volt erő a kezemben, általában inkább nem, mint igen. A monkeyra mindig volt annyi erőm, hogy végig másszam. Such Wow. A tepsihùzàs rögtön utána jött. Az könnyű volt, mert jègen volt és csúszott. Aztán éjjel elkezdett lefagyni ès onnantól már nem volt könnyű! Nehèz volt megràntani. Egy idő után Marossy Geri is megjelent a két akadály között, mint önkéntes. Jól esik a zordonságban egy két szót váltani. Mind ketten biztattuk egymást. Szerintem neki nehezebb volt, de ő biztos mást mondana…

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországEzek utàn újra Åre központjàban csalingáztunk az utcàkon lefelè. Hangulatos falu. Az utcák szépen elkezdtek kikopni és lefagyni körről-körre. Szépen kitaláltam melyik szakaszok lesznek csúszósak az első körben és úgy is lett. „How can I be so good?”

Jött egy függőleges hàlò becsületes nevén a Cargo net, rögtön utàna a jeges kőgolyò (Atlas carry) ès 10 mèterre a lajhàr (Tirolian Traverse). Ezek körről körre egyre nehezebbek voltak. A golyóval minden körben megbirkóztam nem ejtettem el. Ámbár soha nem volt még ilyen nehéz semmi és a jég miatt csúszott is. Itt eszembe jutott a kutna-horai saras fagyott kezes akcióm. Ott majdnem 30börpit kellett nyomjak.. Én mondom, azután fel vagyok készülve teljesen. A T Traverse viszont 5körig ment. Mert hülye voltam. Már a második körben nem volt tiszta erőm magamat átvonszolni, de azért csak- csak minden körben áthúztam magam rajta. Taktikailag fail volt. Szétette a testem, elszívta erőmet, zúzódás, horzsolás. Semmi értelme nem volt. A büntető kör a vödörrel egyszerűbb lett volna, mint az alkarjaimat kifingatni minden körben… De erre csak a végén hívta fel a figyelmemet Ricsi.

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországAztán át Cargonet és futás vissza egy sejtelmes temető mellett a depó felé, úton át forgalomirányítás mellett aztán a vasút. A túloldalon vár még egy két kontèner magas híd, aminek a tetejéről minden körben látod a Finisht. Elágazás és irány a börpizòna elsőkörben meglepetésemre azt mondták ajándék börpi mentes kör volt. Mondom oké nem kell kétszer mondanod. Húztam is a depóba innen már mentem is ki simán bennem volt a 2 kör is. Üzemanyag is volt nálam, nem is akartam kimenni 6 körig. A depóban nem intett le senki, hogy a Burpee Passportot be kell cserélni egy üresre, csak a 3. Kör elejére lett másik.

Burpee(Ötüteműfekvőtámasz) / kör:

 1. 0
 2. 60
 3. 60
 4. 90
 5. 60
 6. 30
 7. 30

Meg vagyok elégedve a börpi mennyiséggel ennyi készülés mellett és büntetőkört is csak vagy 3x csináltam. Az említésre méltó, hogy éjfél után nem 30börpit kell csinálni, hanem 15db / hiba. Szóval lehet taktikázni, mikor, hogy mész ki az éjfél előtti körre. Ha épp 5perced van a börpi zóna előtt, akkor célszerű megvárni és pl a 180börpid helyett csak 90 lesz! Sweet.

A depóból kilépve kezdődik az új kör. 20 méter és twister. Ez is 7/7, ezt is szinte egész évben elrontottam és itt is ficsi két részes, de szerencsére itt még van kezed. A depóból kilépve azonnal sprinteltem a multihoz le ne fagyjon a kezem mire odaérek.

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországTovábbhaladsz felhúzod a szűk 5ujjas kesztyűd és a tóparton A-cargohoz érve pont elfagy a kezed. Itt még nem is gond, csak mókásan béna vagy de legalább jól szórakozol magadon, hogy milyen béna vagy még ezen is. Ezután viszont már könnyen gond lehet, mert vár a soha nem látott magasságú Slip wall.

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországKis futkározás után jön mindenki nagy kedvence a dárdadobás. Úgy terveztem, hogy ezt majd ez alatt a 24 óra alatt pont be tudom gyakorolni a jövőévre. Így is lett 7/7. Megvan. Nem szalmabála volt, hanem valami szivacsszerűség, betaláltál, benne maradt. Mindig 100%ot, nem kar nem fej, fixen mellkast dobtam szóval, most amúgy is benne maradt volna. A büntető itt kannacipelős feladat lett volna. De sajnos nem tudtam kipróbálni. Azt tudom, hogy tök jól megette volna a kezeimet és a Multi-rigre semmi nem maradt volna belőlük. Mondjuk, így sem ment jobban ez az akadály. Azt hiszem 2x- 3x másztam végig rajta. Volt, hogy a kesztyűvel ráfogtam a másikra és nem tudtam továbbmenni, na meg az is, volt, hogy gyenge vagyok.

Multi

Fáradás

Talán a második körben lehetett, amikor az a meglepetés ért, hogy a multin végigmásztam és a 10méterre található kötélen valahol a háromnegyedénél hirtelen elfagyott a két kezem és úgy estem le, mint akit lelőttek onnan. Ez fájt. A leckét megtanultam. Hidegben egyik pillanatról a másikra elfagyhat a kezed. A kötélmászás kifejezetten rosszul ment a verseny alatt küzdöttem és kínlódtam, pedig használtam a lábkulcsolásos technikát, de annyira nem volt a kezemben erő az egyik- másik körben, hogy azt inkább nem is írom le ide. Egy idő után beláttam, hogy a multin való küzdelem kivesz, így inkább a multit beáldoztam és a kötélmászás ment helyette. Józan paraszt.

Futás be a faluba, fagyott kezekbe életet lihegvén, mert vár minden körben a falu közepén található, zsákfelhúzás aka Herkules Hoist.

HERC

Herchoist

Emellett a tűz mellett sokat időt eltöltöttem. Pihenéssel, olvadással. A felhúzás minden erőt kivett a karjaimból. A harmadik körben úgy rám csavarodott, hogy már a nyakam körül is volt. Becsúsztam a rács alá, a tömeg őrjöng, hiszen a háromnegyedénél járok, már csak kicsi kell és megvan. Ráharapok a kötélre. Amivel csak lehet, tartom a kötelet.

Megáll az idő, átgondolom mi van, mi lesz, mik a lehetőségek.

 1. Tegyük a dolgot biztonságossá, kiszabadítom magam.
 2. 30börpi most már NEM lehet!
 3. Oldjuk meg a dolgot. Összeszedem magam és ráállok a kötélre.
 4. Lerázom a kezem, masszírozom, nyújtok.
 5. Centiről- centire felhúzom.

Életem legkeményebb felhúzása volt. De megtanultam és onnantól minden körben szépen húztam egyet ráálltam és így tovább. Ésszel is lehet csinálni a dolgokat, ha izomból nem megy.  Ez minden körben megagiga küzdelem volt. Lehet a technikám rossz? Lehet a nádszál könnyebb, mint a cementes zsák?

Miután minden körben kinyírtam a kezeim. Megpihentem a tűznél, beszélgettem azzal, aki épp ott volt. Egyik körben egy idős hölggyel beszélgettem arról, hogy elég brutál ez a móka, amit csinálunk, lenyűgözve nézett mindenkit aki ott küzdött. Ahogy néztem épp trekkingből jött ő is. Tudja milyen a tél erre, csak azt nem tudja milyen amikor börpizni kell a fagyos betonon. Szóval elmondtam neki, hogy jobb felhúzni, mint 30x meghemperedni a talajon. Regenerálódás után. Stairway to Heaven vagy Sparta? Nemtudom. Ez:

Stairway

Nagykaland volt egyik- másik körben erre is felmászni. Innentől a kör ugyanúgy folytatódott amint az elején is már írtam.

Egy kör így teljes.

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországAz első két kör remekül ment, bár éreztem, hogy a hideg pillanatok alatt kiszívta az erőm. Harmadik körre megfáradtam, rossz volt a frissítésem, kevés folyadék miatt megborult a keringési rendszerem, így nem volt erőm. Erről a körről, úgy jöttem le, hogy már tudtam ez egy kemény ultra lesz. Görcsök nem voltak a depóban elkezdtem szépen visszafrissíteni, de ez azzal járt, hogy egyre több időt töltöttem bent. Negyedik kör meglepően jól ment, még egy csokit is találtam, csak nagyon rossz ízű volt. Ötödik körben felfedeztem, hogy az emberek kihagyják az akadályokat, ez eléggé morál rontóvá vált és az is, hogy tele vagyok zúzódásokkal, sípcsont, comb és karhajlatokban. Itt már a kezem sem működött rendesen, meghúztam megerőltettem beütöttem lefagyasztottam a bal kézfejem.

Az alkarjaim bedurrantak és saját magam próbáltam széttaposni őket, hátha fellazulnak. Nem sikerült. Hatodik kör:

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországValószínűleg ilyen fejem volt, bár ez az első körben készült.

A hetedik körre egy óra depózás után mentem ki. Ruhát váltottam jól felöltöztem, mert fent ekkor már sokkal zordabb volt az időjárás. Hóvihar, az addig egészen jól kitaposott utak szépen elkezdtek eltűnni, az akadályokra ráfagyott a hó. Az koponyád elég gyorsan elkezdett megfagyni fent, ha hozzáért a szél. Így inkább haladtál fent ahogy csak bírtál, megállni nem volt kedved.

Spartan Ultra világbajnokság, Svédország

Finish

Ebben a körben beláttam, nincs értelme tovább küzdeni. Egy sima háló mászás elkezdett veszélyessé válni. Ha nem tudsz fogni és már könyökből mászod a Cargo hálót akkor vége.  Megtettem, amit megkövetelt a haza. Megvan az Ultratáv + egy Sprint azaz 7kört mentem kint 17óra játékidővel 56 kili és 4200 méter szint. Felmásztam a hídra, kiélveztem az utolsó pillanatokat ránéztem a Finishre és meghoztam a döntést. Vége.

Nem, nem volt vége, miután lemásztam utána még várt 30 börpi és csak utána lehetett lezárni a kalandot. Finishlájn, becsekk az időmérős sátorba aztán megfáradtan szépen kisétáltam átvenni az érmem.

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországTetszett, fájt, de élveztem! Egy igazán kemény próbatételen vehettem részt. Test, szellem egyaránt kapott. Nagy tapasztalat ez az életemben. Tanultam, éreztem, erősebb lettem. Láttam a nagyokat és láttam azokat a srácokat-lányokat is akikkel most már évről évre együtt járjuk a versenyeket. Oda vissza voltak ők is, de hát ez ilyen… pont mint egy jólhajlott party. Mentálisan tökjól voltam, ép ésszel és többé-kevésbé ép testtel jöttem le. Leírhatatlan teljesítmény, akarat és energia, ami kint van a pályán egy ilyenen.

Minden tiszteletem annak, aki ott volt lehetővé tette és megélte. Jövőre ishh!

Nyertem! Nyertünk!

Spartan Ultra világbajnokság, Svédország

Spartan Ultra világbajnokság, SvédországA medál fordítása egy szép, buzdító, erőt adó régi szöveg mégpedig:

Krisztus az elsö a mi csapatunkban

Követi a mi Krisztusunk tanítását.

És minden keresztény király, paraszt és minden hívő, püspök és minden tanult férfi.