Reggel

Nehéz következetesnek maradni ott, ahol mindig, minden ital ingyen van. Márpedig a hajónkon mindig, minden ital ingyen van. Viszonylag hosszúra nyúlik az első teljes tengeren töltött napunk, de két óra alvás után azért kétségbeesetten kimászom a fedélzetre, hogy jól megnézzem magamnak a Szuezi-csatornát.

Elvégre nem minden nap halad át az ember egy százhatvan kilométer hosszú, mesterséges vízi pályán, amely a világ hajóforgalmának nyolc százalékát bonyolítja le. Konvojban szeljük a vizet, jönnek mögöttünk a gabonahordó teherhajók. Naponta csak három konvojt engednek útnak, kettőt dél felé, egy pedig szembe haladhat.

A Szuezi-csatorna átszelése
Szépen, libasorban, csak kicsit nagyobb jószágokkal.

Méghozzá viszonylag lassan, mert a monstrumok által keltett hullámok túl gyorsan erodálnák a partot. A helyi gyerekek megállás nélkül integetnek a szárazföldről, mindkét oldalt látjuk, hiszen csak néhány száz méter széles a csatorna. Homokra épített városok, sárga és fehér házak sorfala a távolban.

Ez már sivatag, megváltozott a környezet, mindenütt ott a homok, közte makacs növényzet. Kisebb porviharban haladunk, sűrű a levegő, az átszűrődő nappal együtt igazán mágikus világ formálódik az árnyékokban. Hol óriási híd alatt vágunk át, hol a mögöttünk jövő hajókat figyeljük, hol a Müezzinek hangját hallgatjuk.

A Szuezi-csatorna átszelése
Mostantól a sárga lesz a legelterjedtebb szín.

Délután

Átszeljük a Nagy-Keserű-tavat is, mely kettéosztja a csatornát és segít a forgalom lebonyolításában is. Állítólag valami egészen horrorisztikus összeg itt átjuttatni egy hajót, olyan nagy számot hallok valakitől, hogy az agyam azonnal el is felejti, de azért egy online kalkulátor szerint negyedmillió amerikai dollár volt ez a kis móka nekünk.

Mivel az átkelés tíz, vagy tizenhat órát is igénybe vehet, már naplementében hagyjuk el a csatornát. Gyönyörű színeket kapunk hozzá, égbetörő, zordon hegyekkel, narancs-nappal, arany hullámokkal. Halászhajók keringenek a vízen, egész reflektorsorral megvilágítja a vizet maguk körül. Gondolom, hogy lássák a halakat, vagy odacsábítsák őket. Vagy hogy mi lássuk őket és elkerüljük őket.

A Szuezi-csatorna átszelése
Sejtelmes, új világ kezdésnek…
A Szuezi-csatorna átszelése
…gyönyörű naplemente zárásnak.

Elvarázsolt hangulat a fedélzeten, tele izgalmas, számomra szokatlan színnel és formával az elmúlt időszak. Ráadásul közeledünk Jordánia felé, hogy megnézzük a világ hét új csodájának egyikét, a sziklákba vájt várost, a Petrát, ahová mióta az eszemet tudom, el akartam jutni. Az este körülölel minket, hullámzik a Vörös-tenger alattunk, jobbra Afrika, balra Ázsia, a szél pedig sóillatú és tiszta.

A Szuezi-csatorna átszelése
Jó éjszakát!