Indul a munka

Goa kulturálisan nagyon összetett. A kiszemelt hely, ahol dolgozni fogunk, egy világlátott építészcsalád projektje. Szállást és éttermet is üzemeltetnek, így számos feladat közül lehet válogatni. Kertásás, falazás, pincérkedés, konyhai kisegítés, mosogatás, pakolás. Mivel egyszerre egy egész falkányi önkéntest fogadnak, ha valamit nagyon nem akarsz csinálni, akkor nem muszáj.

Nekem igazából mindegy. Az építkezés a legkeményebb, de egyben a legizgalmasabb is: üres sörösüvegekből emeljük a falakat, a kertből túrt agyag a kötőelem. Érdekes meló, ennek ellenére nosztalgiázom egy kicsit pincérként is. Mondjuk anno körülbelül félmilliót kerestem havonta vele, itt pedig három tál ételt, de hát változnak az évszakok.

Goa, avagy az önkéntesség szépségei (India-kalandok IV.)
Megyünk haza egy hosszú nap után.

Mindennapok

Mivel Goa India Siófok megyéje, ezért az ételeken nagyjából háromszoros szorzó van (még így is körülbelül a fele, mint az itthoni árak), az italok viszont feleannyiba kerülnek, mint más államokban. A mi éttermünk egyébként kifejezetten drága, még az amerikai vendégsrác, akivel összehaverkodunk, ő is sokallja. Mondjuk a kemencében sült, csupa prémium alapanyagból készült pizzák annyira jól néznek ki, hogy könnyezve hordom ki néha a vendégeknek.

Nem mintha rosszul tartanának minket, egyszerű, vegetáriánus házikosztot kapunk, azonban az Indiában fellelhető végtelen mennyiségű fűszernek köszönhetően ez egy véget nem érő utazás, felfedezés, gyakorlatilag minden étkezés egy mese eleinte, annyi az új íz. Legalább két-három hét eltelik, mire felfedezzük az ismétlődő recepteket.

Goa, avagy az önkéntesség szépségei (India-kalandok IV.)
Fish Thali. India gasztronómiája még mindig könnyeket csal a szemembe.

Egyértelmű, hogy a művészetek körül mozog az egész hely, látványos vizuál társul a vacsorádhoz, égen lebegő medúzák, furcsa fények, gyönyörűen megmunkált fabútorok mindenütt, a kert tele hatalmas növényekkel. Maga a főépület a portugál gyarmati időszakot dicsőíti, mint ahogy szerte Goában minden. Vidám színek, sok-sok kacskaringó és beugró, verandák tömkelege, elegáns homlokzatok.

Állandó festészeti kiállításunk is van, a művész velünk lakik, gyakorlatilag a tudásáért cserébe eltartják a háziak. Nagyon izgalmas képeket alkot, ő maga pedig egy életművész, egy hónap alatt egyetlenegyszer sem látok rajta cipőt, elvan a műtermében meg az udvaron, mint a befőtt.

Goa, avagy az önkéntesség szépségei (India-kalandok IV.)
Nagyon izgalmas az étterem berendezése.

Állatságok

Egyik reggel szólnak, hogy akkor most menjek ki az agyaggödörből, majd a kőműves, aki a „this” szócskán kívül mást nem ismer, mutatja is, hogy ott van a vipera mellettem, jobb, ha kihajítják a fűbe. Húsz perc múlva Máté fordít fel egy deszkát, amely alatt tenyérnyi éjfekete skorpió tanyázik, szóval megint közlik, hogy „this”, aztán azt is kihajítják a fűbe. Gondolom megfenyegetik mindkettőt, hogy vissza ne merjenek jönni.

A fürdőszobában egy csótányfőnök köszönt, esténként pedig lehetetlen hangorkán szól az erdőből: mintha két veszett majomsereg elevenen kaparná le egymásról a bőrt, miközben forró szurokkal öntik őket nyakon. De ezek csak a kutyák, akik területharcokat vívnak. Minden egyes este. A mi csapatunk elég kemény legényekből áll, Fluffy, a főnök, aki vicsorogva üdvözölt minket is, nagyon jó vezetőnek bizonyul, mert az utcát uralja a bandánk.

Goa, avagy az önkéntesség szépségei (India-kalandok IV.)
A kis aranyos.

Igazából elég hamar hozzászoksz ahhoz, hogy itt a természettel együtt élsz, megosztod életed minden pillanatát a flórával és a faunával. Nincs is ezzel semmi gond, azzal viszont igen, hogy gyakorlatilag november óta nem aludtuk ki magunkat. Millió zaj éjjelente, folyamatos jövés-menés, szűnni nem akaró forgalom a közeli úton.

Két hétig kidolgozzuk a belünket, direkt túlórázunk, hogy Karácsonyra elkéredzkedhessünk pár napra. A terv Arambol, ahol egy ismerős ismerőse már vár minket. Jól fog esni pár nap pihenő.

Goa, avagy az önkéntesség szépségei (India-kalandok IV.)
A hős Fluffy.

Ha minden cikket szépen elolvasol, akkor a videó is több értelmet nyer majd a végén: